Een druppel op de gloeiende bakplaat van een fastfoodrestaurant

18 november 2025

De weg naar gezonder eten is een heerlijk avontuur 

Als vakidioot op het gebied van vitaliteit, zelfbewustzijn en betekenisvol leven consumeer ik kilo’s kennis over onder meer voeding. Er is zo ongelofelijk veel over te lezen en leren! Voeding en gezondheid zijn tot op cel- en dna-niveau onderzocht en zo weten we inmiddels meer dan we aan kunnen.  We zijn immers niet veel gezonder gaan eten. Sterker nog, we zijn ongezonder gaan eten (en leven). Gemiddeld dan, dus je hoeft je niet persoonlijk aangesproken te voelen.  

Dat brengt mij tot de (simpele) conclusie dat hoe meer we weten hoe ongezonder we worden ;-). Of benutten we deze kennis niet op de juiste manier?

Ik prijs, stimuleer en bewonder de initiatieven die de gezondheid van ons medemens nastreven. De overtuiging, de noodzaak, de energie, het geld, de betrokkenheid en de liefde zijn prijzenswaardig. En er worden heel veel succes mee behaald. De noodzaak, het verlangen en de kennis zijn dus aanwezig. 

Ik vermoed dat we ons collectief en individueel geconditioneerd hebben in deze situatie. Niet expres overigens maar beetje bij beetje hebben we ons onbewust aangeleerd om makkelijker te eten/ leven. Gevoed overigens door de oneindig aantal keuzes die ons worden aangeboden. In winkels, bezorgdiensten of de snoepstraten op trein- en tankstations. Zo, zie daar maar eens weerstand aan te bieden. Maar ook door hoe we in deze maatschappij ons leven inrichten. En hoe we deze maatschappij hebben ingericht, inclusief de technologie en marketing. In mijn ogen benut marketing gedragspsychologie en antropologie veelal met als doel economisch gewin te behalen (in de meeste gevallen zonder oog voor de bijkomende schade aan mens, omgeving en natuur).

En ook ik tuin in alle valkuilen, zeker als ik mij er niet bewust van ben. Met als dieptepunt dat ik eens een heerlijke inspiratie sessie over gezonde voeding mocht geven bij een grote organisatie. Van 17:00 uur tot 18:30.... en na afloop stapte ik in de auto met heel veel trek. Een schreeuwende fastfoodketen zoog mij naar binnen en daar stond ik met mijn hamburger, patat en nuggets. Een bak met zelfoordeel was mijn deel.  

Mijn lezing over gezonde voeding & vitaliteit werd terstond een druppel op de gloeiende bakplaat van een fastfoodrestaurant. Een druppel die mijn emmertje even deed overlopen. Dit werkt niet. Als ik mijn missie serieus neem dan zal ik er ten eerste zelf mee aan de slag mogen. En ik mag opnieuw naar de tekentafel om een beter pad te vinden. De Zelf Safari in uitvoering. 

In de volgende blog zal ik verder ingaan op de reis die ik daarna heb ondernomen. Welke elementen de meeste impact hebben gehad en hoe hoe de weg naar een vitaler en bewuster leven aanvankelijk helemaal niet leuk was maar steeds interessanter werd. 

Kom proeven bij drinkplaats Elephanti 

Bij Drinkplaats Elephanti, het inspiratie centrum van Elephanti, geef ik sessies, lezingen en workshops. Inspiratie kan als katalysator voor beweging dienen. De kennis kan als gereedschap dienen. 

Ervaringsgerichte bijeenkomsten waarbij de weg naar gezonder eten & leven een heerlijk avontuur is. Waar we kijken naar onze keuzes en ons oordeel. En waar we onderzoeken hoe onze patronen en overtuigingen met kleine aanpassingen omgevormd kunnen worden.  

Wil je zelf ervaren hoe deze aandacht smaakt? Kijk dan eens bij Drinkplaats Elephanti. Waar vitaliteit, bewustzijn en beleving samenkomen en je ervaringsgericht kunt leren. 

Deze sessies zijn in-company te boeken. Ook geef ik deze sessies in combinatie met een kookworkshop. Want we kunnen er over praten tot we erbij neer vallen maar we kunnen het ook gewoon doen. Heb je meteen een leuk verbindend teamuitje.  

Kookworkshops zijn nu te boeken in Amsterdam maar natuurlijk kunnen we kijken naar de mogelijkheden elders.  

https://elephanti-academy.nl/drinkplaats-elephanti 

Home Blog Een druppel op de gloeiende bakplaat van een fastfoodrestaurant